Απεντόμωση: Τι είναι, γιατί είναι αναγκαία , πότε και που πρέπει να την κάνουμε;


Η απεντόμωση, λοιπόν, σε περίπτωση που δεν το γνώριζες ήδη, είναι η διαδικασία με την οποία απαλλάσουμε το χώρο μας από τους ανεπιθύμητους επισκέπτες, δηλαδή τα έντομα. Εκτός αυτού, η απεντόμωση είναι καλό να γίνεται και για προληπτικούς λόγους, ώστε να αποτρέψουμε την μελλοντική είσοδο εντόμων, που αποτελούν εστίες μόλυνσης, στο σπίτι μας.

Γιατί είναι αναγκαία η απεντόμωση σπιτιού ;

Ας ξεκινήσουμε από τον βασικότερο: Oι κατσαρίδες ζουν σε υπόνομους και συσσωρευμένα σκουπίδια και συσπειρώνονται, ειδικά σε περιόδους με υψηλά επίπεδα υγρασίας. Λόγω του περιβάλλοντος στο οποίο τρέφονται και μεγαλώνουν, μεταφέρουν μικρόβια αλλά και πολύ σοβαρές ασθένειες. Οι κατσαρίδες και τα παράγωγα τους, ως φορείς αυτών των ασθενειών, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στον άνθρωπο , ξεκινώντας από τη σαλμονέλα και τον τύφο, εως και δερματίτιδες ή αλλεργικές αντιδράσεις. Οι κατσαρίδες και τα παράγωγα τους εχουν λάβει, επίσης, σημαντικό μερίδιο ευθύνης για προβλήματα που σχετίζονται με το αναπνευστικό σύστημα, ειδικά για ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, όπως τα παιδιά και οι καρδιοπαθείς.

Οι κατσαρίδες συνηθίζουν να δημιουργούν εστίες σε αρκετά σημεία μέσα στο σπίτι, ιδιαίτερα στο μπάνιο και την κουζίνα. Επίσης, χαρακτηρίζονται για τον ταχύτατο πολλαπλασιασμό τους αλλά και την εξαιρετικά υψηλή ανθεκτικότητα τους.

Εκτός από τις κατσαρίδες, η απεντόμωση σπιτιού αντιμετωπίζει δραστικά κάθε λογής έντομο, όπως ο κοριός ή η μύγα, που μπορεί να αποτελέσει απειλή για την υγεία σου αλλά και την ακεραιότητα και καθαριότητα του σπιτιού σου.

Μπορεί ο καθένας να κάνει Απολυμάνσεις;

Όχι. Η επιχείρηση που ασχολείται με Απολυμάνσεις είναι υποχρεωμένη να έχει υπεύθυνο επιστήμονα και να της έχει χορηγηθεί «Άδεια καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους». Η Άδεια έχει ισχύ για 5 χρόνια και μπορεί να ανανεωθεί εφόσον εξακολουθούν να ισχύουν οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες χορηγήθηκε.

Ο υπεύθυνος επιστήμονας μπορεί να είναι:

Γεωπόνος,
Χημικός,
Χημ. Μηχανικός,
Ιατρός,
Κτηνίατρος,
Φαρμακοποιός,
Τεχν. Γεωπονίας (Φυτ. Παραγωγής, Ανθοκομίας και θερμοκηπιακών καλλιεργειών),
Τεχν. Επόπτης Δημ. Υγείας.

Η αρμόδια αρχή για την έκδοσή της άδειας, είναι η Δ/νση Προστασίας Φυτών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Γεωργίας, καθώς και ακίνδυνα και άοσμα για μικρά παιδιά και κατοικίδια. Στο τέλος της Απεντόμωσης – Μυοκτονίας το συνεργείο υποχρεούται να σας παραδώσει σφραγισμένο πιστοποιητικό βάση γνωστής Υγειονομικής διάταξης.

Πότε και που πρέπει να γίνεται η απεντόμωση σπιτιού ;

Οι απολυμάνσεις και απεντομώσεις είναι συνετό να γίνονται 2-3 φορές το χρόνο και ειδικά σε μεγάλα κτίρια, όπως είναι οι πολυκατοικίες. Επίσης, συνίστανται να γίνονται την Άνοιξη και το Φθινόπωρο, όπου παρουσιάζεται η μεγαλύτερη έξαρση.

Σε κάθε περίπτωση έχει αποδειχθεί οτι τουλάχιστον μια φορά το χρόνο είναι απολύτως απαραίτητη ώστε ο πληθυσμός των εντόμων να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Προτού επισκεφθεί το εξειδικευμένο συνεργείο το χώρο σου, καλό θα ήταν να έχεις φροντίσει για δύο μικρά πράγματα, μεγάλης σημασίας.

Πρώτον, σφουγγάρισε και καθάρισε το σπίτι σου καλά πριν την απεντόμωση διότι θα πρέπει να περιμένεις περίπου μια βδομάδα μετά την εφαρμογή του φαρμάκου για να ξανασφουγγαρίσεις, ώστε να είναι αποτελεσματικότερη η δράση του.

Δεύτερον, μην ξεχάσεις να έχουν πλυθεί τα φρεάτια και οι κεντρικές σωληνώσεις με πιεστικό αποφρακτικό για να έχει καλύτερο αποτέλεσμα. Η απεντόμωση γίνεται τόσο στους εσωτερικούς, όσο και στους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού και είναι μια αρκετά απλή και γρήγορη διαδικασία που, όμως, απαιτεί την παρέμβαση υπεύθυνων συνεργείων με ειδική άδεια.

Αν λοιπόν αντιμετωπίζεις ανεπιθύμητους επισκέπτες ή θέλεις να τους αποφύγεις στο μέλλον, τώρα είναι η καταλληλότερη περίοδος για απεντόμωση σπιτιού.